T: 2310456452, F: 2310456453

Ηλεκτρονική ταυτότητα- Τ.Ε.Ε.

Ηλεκτρονική ταυτότητα- Τ.Ε.Ε.

Ανακοινώσεις για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου (Τ.Ε.Ε.)

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε  ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου με πρωτοβουλίες του ΤΕΕ και του προέδρου ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη είναι νόμος του κράτους από το 2010, ενώ αποτελεί αίτημα δεκαετιών του ΤΕΕ».

-«Έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το Σχέδιο του Π.Δ. και προχωράμε ώστε σε εύλογο χρόνο να  έχουμε αυτό το εργαλείο. Είναι αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου, το οποίο φτάνει σε λύση τώρα από το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΤΗλεκτρονική ταυτότητα «αποκτούν» όλα τα κτίριαεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας». Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτης, μιλώντας στο 14ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – PRODEXPO 2013. Έστω και με καθυστέρηση φαίνεται ότι προχωρά η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου,  προκειμένου όπως γίνεται γνωστό από δημοσιεύματα του Τύπου να τεθεί σε κανονική εφαρμογή από τις αρχές του 2014. Πρόκειται για ένα θεσμό,  που θεμελιώνεται στην επιστημονική και επαγγελματική ευθύνη του Μηχανικού και θα αλλάξει τα δεδομένα στην κτηματαγορά, στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Υπενθυμίζεται ότι επί δεκαετίες το ΤΕΕ πρότεινε να καθιερωθεί το «πράσινο κουτί» των οικοδομών. Το 2010 με πρωτοβουλίες του ΤΕΕ και του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη η πρόταση του ΤΕΕ, επεξεργασμένη σε νέα σύγχρονη βάση, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες της νέας εποχής  έγινε νόμος του κράτους, καθώς το μέτρο της «ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου» θεσμοθετήθηκε με το νόμο (3843/2010) για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Το ΤΕΕ εγκαίρως κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις εφαρμογής του νέου θεσμού, με τη μορφή του προβλεπόμενου από το νόμο εκτελεστικού Προεδρικού Διατάγματος. Μετά από νέο κύκλο καθυστερήσεων το σχετικό ΠΔ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον Ιούνιο του 2013 και τώρα, όπως δηλώνει ο κ Καλαφάτης προετοιμάζεται η εφαρμογή του. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αποτελεί το γεγονός ότι η ταυτότητα του κτιρίου είναι αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου της δόμησης. Η εφαρμογή του προστίθεται στα επιχειρήματα του ΥΠΕΚΑ περί   εναρμονισμού του νέου θεσμικού οικοδομήματος για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε το νόμο 4014/2011 του Γ. Παπακωσταντίνου,  ως  αντισυνταγματικό και ζητεί μέτρα που να αποτρέπουν τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

 Δήλωση ΥΠΕΚΑ

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε  ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτης μιλώντας στο 14ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – PRODEXPO 2013 για το νέο θεσμό έχει ως εξής:

-«Η υλοποίησή της Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι εξαιρετικά σημαντική. Μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία που εισάγει, προάγει τη διαφάνεια στην αγορά, και την ασφάλεια των συναλλαγών. Αναδεικνύει την αξία κάθε ακινήτου και αναβαθμίζει το περιουσιακό δικαίωμα κάθε πολίτη. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα αλλάξει το ρυθμό και την ποιότητα της αγοράς ακινήτων. Ελαχιστοποιεί τις επαφές του πολίτη με τις δημόσιες αρχές, απλοποιεί τις διαδικασίες, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Μειώνει το (διοικητικό και οικονομικό) κόστος για το δημόσιο, απελευθερώνοντας τους αρμόδιους υπαλλήλους, κατευθύνοντάς τους στις εργασίες ελέγχου.

Διευκολύνει το χωροταξικό σχεδιασμό, μέσω της κατηγοριοποίησης και στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων των ακινήτων. Μετά την πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμού και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, γίνεται αδύνατη η αυθαίρετη δόμηση και χρήση οποιουδήποτε ακινήτου. Έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το Σχέδιο του Π.Δ. και προχωράμε ώστε σε εύλογο χρόνο να  έχουμε αυτό το εργαλείο. Είναι αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου, το οποίο φτάνει σε λύση τώρα από το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΤΕΕ»

-Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου: Από τις αρχές του 2014 αρχίζει η εφαρμογή του νέου θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, που αναμένεται αφενός μεν να αλλάξει τα δεδομένα στην κτηματαγορά, καθώς θα αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση και την αξία του κάθε ακινήτου αφετέρου δε θα λειτουργήσει ως ελεγκτικός μηχανισμός για τον εντοπισμό πολεοδομικών υπερβάσεων και της αυθαίρετης δόμησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης ανακοίνωσε χθες από το βήμα συνεδρίου για τη ακίνητα ότι ετοιμάζεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και προχωράμε ώστε σε εύλογο χρόνο να  έχουμε αυτό το εργαλείο».

Τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτηρίου, που εγκαθίστανται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένα και θα λειτουργούν ενιαία με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων της Κτηματολόγιο Α.Ε., της ΔΕΗ Α.Ε και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Δηλαδή η πολιτεία σταδιακά με την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο της κατάστασης των ακινήτων, των πραγματικών επιφανειών και των χρήσεων τους,  τόσο για τον εντοπισμό αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων όσο και για φορολογικούς σκοπούς.

Η  ταυτότητα του κτηρίου θα καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Περιβάλλοντος από ιδιώτη μηχανικό και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της οικοδομικής άδειας και όλα τα ιδιοκτησιακά, στατικά, ενεργειακά δεδομένα του ακινήτου. Η έκδοση πιστοποιητικού υπαγωγής στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου θα είναι υποχρεωτική από την έναρξη εφαρμογής του νέου θεσμού, δηλαδή από τις αρχές του νέου χρόνου ως εξής:  α) Για όλα τα ακίνητα, παλαιά και νέα, προκειμένου να μεταβιβαστούν. β) Για όλες τις νέες οικοδομές, ως προϋπόθεση  σύνδεσης του ακινήτου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο κ.λπ.).  γ) Για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα  υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου του ΥΠΕΚΑ, ως προϋπόθεση της έκδοσης του πιστοποιητικού νομιμοποίησης η τακτοποίησης του αυθαιρέτου παράλληλα με την εξόφληση του εφάπαξ προστίμου. Οι νέες δηλώσεις αυθαιρέτων, για τις οποίες έχει οριστεί προθεσμία υποβολής συνολικά 18 μηνών , μέχρι την άνοιξη του 2015 θα γίνονται με παράλληλη δήλωση του ακινήτου στην «ηλεκτρονική ταυτότητα» του κτιρίου. Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των δηλώσεων, των ιδιοκτητών  που σπεύδουν να δηλώσουν πρώτοι για να πετύχουν τα ευνοϊκά μέτρα πληρωμής του προστίμου, θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ για το «ηλεκτρονικό φακέλωμα». Υπενθυμίζεται ότι για όσους σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετο τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014, ισχύουν εκπτώσεις και αποπληρωμή του προστίμου σε 102 δόσεις, δηλαδή σε 8,5 χρόνια.

Εξάλλου για τις υφιστάμενες ιδιοκτησίες ακινήτων θα δοθεί προθεσμία 10 έως 15 ετών, εντός της οποίας θα πρέπει να καταγραφούν στην ταυτότητα του κτιρίου. Το μέτρο της «ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου» έχει θεσμοθετηθεί από το 2010, με το νόμο (3843/2010) για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.  Τον περασμένο Ιούνιο τέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό εκτελεστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο  προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του θεσμού και έχει πάρει πλέον τελική μορφή, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.


ΑΤ-14-005

HellenicPROM • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ •